XVIII Edycja Konkursu pt. „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”

W niedzielę 20 września 2020 r. o godz. 14.00, na Dziedzińcu sandomierskiego Zamku rozstrzygnięta zostanie XVIII edycja konkursu pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych będą Słodkie wypieki – ciasta regionalne.
 

Przedstawiciele miast i gmin powiatu sandomierskiego (Dwikozy, Łoniów, Samborzec, Sandomierz, Obrazów, Koprzywnica, Zawichost) zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu słodki produkt kulinarny. Jurorzy oceniać będą nie tylko walory smakowe ciast, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk. Zwycięzca konkursu zostanie uhonorowany główną nagrodą Srebrną Chochlą – ufundowaną przez Burmistrza Miasta Sandomierza. Delegacje miast i gmin otrzymają nagrody rzeczowe przygotowane przez Starostwo Powiatowe w Sandomierzu.
 

Tegoroczna edycja konkursu będzie odbywać się pod patronatem: Piotra Glińskiego – Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Andrzeja Bętkowskiego – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Marcina Piwnika – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Marcina Marca – Burmistrza Miasta Sandomierza. Opiekę medialną nad imprezą przyjęły: TVP 3 Kielce, Radio Kielce, Radio Leliwa, Echo Dnia, Tygodnik Nadwiślański, Świętokrzyskie Travel oraz telewizja internetowa SandomierzTV.


W przypadku niesprzyjających warunków pogodowych, rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w sali widowiskowej zamku sandomierskiego. Wszystkich serdecznie zapraszamy, wstęp wolny.
 

Zapraszamy do obejrzenia relacji z dotychczasowych edycji konkursu zamieszczonej na stronie internetowej Muzeum Okręgowego w Sandomierzu:
www.zamek-sandomierz.pl/nasze-sandomierskie-kulinaria-regionalne