Święto Młodego Wina 2019

W nadchodzący weekend 15 – 17 listopada 2019 r. w Sandomierzu, odbędzie się VII edycja Święta Młodego Wina, organizowana przez Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy. Impreza, jak co roku będzie zwieńczeniem sezonu letniego, kiedy to okoliczne winnice mogą zaprezentować wysokiej jakości młode wino z tegorocznych zbiorów. Jest to świetny moment na zapoznanie się z pracą winiarzy, trwającą cały rok, jak i winiarskimi tradycjami z regionu Sandomierszczyzny.

I tym razem, Sandomierz stanie się, na jeden listopadowy weekend, polską stolicą winiarstwa, przyciągającą enoturystów z całego kraju, ale również z zagranicy. W tym czasie miejskie restauracje, zaczynają otwierać swoje drzwi dla degustatorów okolicznych win, prezentowanych przez właścicieli winnic. Święto Młodego Wina to wydarzenie, na którym winiarze będą mogli podzielić się informacjami o zdobytych tego roku nagrodach jak też wyróżnieniach, na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Świadczą one o prężnym rozwoju winnic, produkujących wina wysokiej jakości, o niepowtarzalnych, cenionych smakach i aromatach. 

W czasie święta, enoturyści będą mogli wziąć udział w warsztatach tematycznych „Zasady łączenia win z potrawami”, poprowadzonych przez Monikę Bielka-Vescovi, ze Szkoły Sommelierów w Krakowie. Rozwinie ona zagadnienie, zapoczątkowane w ubiegłym roku, w kontekście win regionalnych. Drugi warsztat to „Chardonay na wszystkie sposoby” i będzie podjęty przez Wojciecha Giebuta - sommeliera, dziennikarza winiarskiego oraz przewodnika enoturystycznego, redaktora magazynu „Czas Wina". Podczas spotkania uczestnicy poznają bliżej tę odmianę, spróbują win w różnych stylach, pochodzących z kilku kontynentów. Stowarzyszenie Sandomierskich Winiarzy zwróciło się mocno w stronę unikatowości regionu sandomierskiego, który wyjątkowo sprzyja uprawom winorośli. Aby podkreślić znaczącą rolę tego tematu, na otwarcie Święta Młodego Wina, zaplanowano Konferencję Winoroślową, pod tytułem „Uwarunkowania mikroklimatyczne uprawy winorośli na Sandomierszczyźnie”. Wydarzenie będzie miało miejsce w piątek na Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu. Organizatorzy zapraszają wszystkich zainteresowanych, wstęp jest wolny.

Tradycje winiarskie Sandomierszczyzny sięgają początku XIII wieku. Stowarzyszeni Sandomierscy Winiarze nie tylko dbają o jakość winorośli oraz produkowanego przez siebie wina, coraz więcej uwagi kierują w stronę lokalnych tradycji. Dlatego też podczas oficjalnej części Święta, zaprezentują nam tradycyjne sandomierskie koszule z unikatowym, bazującym na najstarszych, lokalnych symbolach, wzorem haftu. Rekonstrukcji koszul sandomierskich winiarzy, podjęła się znana z łączenia styli nowoczesnego z ludowym, projektantka Justyna Gamoń – Wesołowska, która współpracuje z działem etnograficznym Muzeum Okręgowego w Sandomierzu. Realizacją projektu hafciarskiego, pod kątem graficznym zajęła się Magdalena Niedziela, absolwentka ASP w Krakowie, członkini grupy rekonstrukcyjnej Grodu Słowiańskiego w Stobiernej.

Nowym pomysłem, który zostanie zrealizowany podczas Święta Młodego Wina, jest stworzenie miejsca dla osób, którzy spóźnili się z zakupem paszportu enoturysty, a chcieliby skorzystać z możliwości poznania winnic sandomierskich, jak i degustacji jakościowychwin. Dlatego Stowarzyszenie postanowiło umieścić namiot na płycie Rynku w Sandomierzu, gdzie będzie możliwa degustacja win, po wykupieniu karnetu.

W tym roku postawiono na rozszerzenie Święta Młodego Wina. Miasto oraz winiarze zapraszają do udziału w Jesieni z Młodym Winem. Ten czas, może być wspaniałą okazją do poznania świata winiarskiego, dla turystów odwiedzających Sandomierz. Dzięki temu, każdy będzie mógł postawić swoje pierwsze kroki w poznawaniu sandomierskich win słynących z wysokiej jakości.